Hoppa till innehåll

En känga till hbt-världen

22 juli 2009

Träffade en mycket fin och kär vän från Internationella Relationer-tiden på GU idag och som vanligt hamnade våra diskussioner snäppet djupare än vad de flesta andra diskussioner med någon man träffar en gång om året gör.

Hon hade läst senaste numret av QX och där fick en panel rada upp en massa fördomar om heterosexuella eftersom temat på årets Pride är just [Hetero]. Det hon reagerade var på att här ställer en massa hbt-personer upp på att göra just det mot andra som de själva inte vill bli utsatta för. De drar förhastade slutsatser, målar upp en stereotypisk bild och QX som ändå står som avsändare av artikeln reproducerar det som de själva genom sitt arbete under så många år har velat motverka: fördomar.

Jag har inte läst texten speciellt noga men kan inte annat att hålla med. Visst är det kul att låta heterosarna få ”smaka på sin egen medicin” och inte ska vi hbt-personer hymla med att vi inte har fördomar men problemet är att det är lite att skjuta sig själv i foten. Har man så länge kämpat för respekt och kämpat för att rasera fördomar så verkar det inte speciellt smart att göra precis samma sak själv trots att det ska vara lite på skämt. För hur många gånger tar QX och hbt-rörelsen fördomar om hbt-folk som en kul grej?

Visst är det roligt att skämta om schlagerbögar men hur många kontorsbögar tycker att det är kul för hundrade gången? Jag tror inte ens att det är många schlagerbögar som tycker det är kul i de långa loppet heller. Självklart går det inte att jämföra mängden av fördomar, felaktig information och utpekning men jag förundras ändå precis som min vän över QX val.

När vi ändå är inne på hur hbt-världen reproducerar fördomar och normer (för tusan vad det finns normer i homovärlden, tro inte att det är ett problem som bara kan skyllas på heteros) så kan jag säga att jag är ytterst less på dessa schlagerälskande glitterbögar och manshatande butchflator som översyrar medierna. Om hbt-rörelsen ska lyckas och se till att homosar och alla andra icke-heteros får en ordentlig plast i den här heteronormativa världen så måste man tänka ett steg extra och ge plats för ekonomstudenterna, butikssäljarna, förskolepedagogerna och läkarna. Modeflatorna och bilmekanikerbögarna. Annars kommer aldrig trebarnspappan som jobbar i din närbutik inse att homos är lika normala vanliga svenssons som heteros.

One Comment leave one →
  1. 23 juli 2009 7:14

    Exakt. Du är bra på att sätta ord på mina åsikter! Du skriver mycket bra min söta vän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: