Hoppa till innehåll

Göran kastar sten i glashus

17 september 2009

Idag skriver KD-ledaren Göran Hägglund på DN Debatt om hur vanliga Svenssons länge har hånats för sina liv och att ”Sveriges radikala elit har blivit den nya överheten”. Vad jag förstår så menar han att vanliga stackars Svenssons ständigt jagas att bryta normer och att det liv som de flesta svenskar lever inte anses värdigt enligt den här radikala eliten.

Enligt Göran Hägglund är det alltså inte ok i dagens samhälle att vara en helt vanlig Svensson med ett vardagsliv som rör barnens skola, hushållskassan och hur man ska få tid över till annat. Och det är inte rätt säger Göran. För när man nu har vardagen fylld med detta har man inte tid att ”förhålla sig till alla konstigheter”.

Konstigheterna som Göran kallar dem förstår jag vara bland annat arbetet att ifrågasätta normer och försöka jobba för ett mer jämställt samhälle där alla får plats. Göran tror att skulle man ”syna alla dessa alldeles vanliga svenskar i deras vardag skulle man säkert komma fram till att deras vanor och hemtraditioner är inskränkta, patriarkala, följer förlegade normsystem och är politiskt opassande på en massa olika sätt”. Han fortsätter: ”Frågan är varför vanligt folk ska behöva bry sig om sådant mästrande. Det ska de förstås inte.”

Han skriver visserligen att det är viktigt att vara aktsam när det gäller de etablerade normer vi lever efter då de ”är förtryckande och att de alltid kränker någon” men han tycker alltså att vi ändå ska låta dem frodas? För det är det han säger när han ifrågasätter denna radikala elit på sina höga hästar. Hur mycket han än försöker trycka på artighet, respekt och sunt förnuft.

Göran Hägglund, KD:s partiledare och Sveriges socialminister, ser alltså ett fel i att det finns politiker, journalister, universitet, talespersoner och andra som aktivt jobbar för att vi svenskar ska få upp ögonen och gemensamt, på våra egna sätt, arbeta för ett mer jämställt och fritt Sverige. Han tycker att det är helt ok att mängder av familjer i Sverige lever efter inskränkta förlegade normer där alla familjemedlemmar inte anses ha samma värde. Det är helt ok eftersom de inte har tid att fundera över sånt mitt i vardagsstressen och det som har funkat i alla tider funkar finfint nu också. Och det ska ingen översittare komma och försöka ändra.

Göran avslutar sitt inlägg såhär:

Riktig frihet innefattar (…) rätten att slippa få sitt privata liv påpassat och tillrättalagt av finskrittande ideologer. (…) Det börjar bli hög tid att återupprätta det sunda förnuftet i svensk politisk debatt. Och inte minst respektera vanligt folks rätt att vara precis som de är.

Men gör det då Göran. Respektera vanligt folks rätt att vara precis som de är. Varenda svensk är för tusan vanligt folk. Kom ihåg det nästa gång det snackas äktenskap. För vem är det som är överheten då?

One Comment leave one →
  1. Fredrik permalink
    17 september 2009 13:37

    word!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: