Skip to content

Genus-Cissy är på’t igen

13 februari 2010

I veckan läste jag en intressant artikel om genusdagis i DN men jag kan inte hitta den på nätet så det blir svårt att skriva om den för ni kan ju ändå inte läsa den och bilda er egen uppfattning. Men det jag kan ta upp som gör mig så otroligt irriterad är alla dem som tror att genusarbete bara handlar om att tjejer inte ska få ha rosa på sig och killar inte ska få vara klädda i blått.

Det handlar överhuvudtaget inte om det. Det handlar om att alla ska få vara som de vill. Att samhället inte ska se ett barn klätt i rosa och säga ”vilken söt flicka” eller kommentera paret som väljer att inte ta reda på vilket kön deras kommande barn har med ”hur ska ni då veta vilken färg ni ska måla väggarna i barnkammaren med?”.

Om sen Alice 3 år vill ha prinsessklänning så är det hennes val. Men idag vill Alice det för att det förväntas av henne. Det är det hon blir matad av från föräldrarna, omgivningen, media, dagis och vännerna. Hon ska vara söt och snäll. Hon ska inte ta plats och inte höras. Hon ska vara omhändertagande och ha nära till sina känslor. Och hennes kompis Emil ska vara allt det Alice inte ska vara. Och när han ramlar och skrapar upp knäna får han höra att han ska vara en tuff pojke för ”det var väl inte så farligt” medan han kan titta avundsjukt på Alice som har fått en bula i huvudet och som får kramar av de vuxna och frågor som ”åh, hur gick det lilla gumman?”.

Ingen vinner på det här. Det vi vinner på är att låta alla barn få ta lika mycket plats och att vi bemöter dem på precis samma sätt och med samma språk. Då växer de upp till starka individer med självkänsla som har lika nära till sina mjuka sidor som till sina lite tuffare.

Och kom inte och säg att det ligger i vår natur att vara på ett visst sätt om vi är tjejer eller killar. Leta upp alla rapporter och artiklar om till exempel genusdagis så ska ni se hur förbannat mycket av könsrollerna som hamnar under rubriken miljö.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: