Hoppa till innehåll

Sexualundervisning i världsklass

05 februari 2011

Jag jobbar ju med Ligga med P3 och Hångla i P3. Två program som tar upp sex, relationer, kärlek och känslor. För vuxna och för tonåringar. För dig och mig. UR och RFSU gör en storsatsning på sexualundervisningen med program som Hångla, Sexualkunskap och Världens bästa sex. De släppte nyligen den mycket omdebatterade och polisanmälda filmen Sex på kartan. De vill att skolungdomar ska lära sig, fundera, våga fråga och inte minst våga prata.

Vi behöver prata om det. Det blev tydligt när Johanna Koljonen startade #prataomdet med ett 140 tecken långt twittermeddelande. En hashtag skapade nyhetsartiklar, debatter och diskussioner. Det var som att öppna portarna till en damm överfull med smältvatten på våren.

Och så har vi Ligga med P3. En webbsida som blev ett program som fick media att vakna. Hallå, P3 snackar ju en massa sex. Ohämmat, rakt och ärligt.

Och det är det här som jag tycker är så otroligt viktigt. Att prata om sex, om det fina, om det sköna, om det läskiga, om det som går snett, om gråzonerna, om det roliga. Utan att döma, utan pekpinnar. Och utan att tycka att det är så förbannat jäkla pinsamt.

Det hela börjar i skolan. Därför är sex- och samlevnadsundervisningen otroligt viktig. Vi har alla haft lektioner med stammande lärare, illröda av nervositet. Vi har alla fnissat och tyckt att det hela har varit otroligt pinsamt. Men vi har också alla undrat, funderat. Haft tusentals frågor i våra kokande tonårshjärnor, tusentals känslor i våra hormonstinna tonårskroppar. Det RFSU, UR och P3 gör nu är ett jättekliv mot att dagens unga ska slippa allt det pinsamma. Och istället få lite svar. Och känna sig trygga i sin sexualitet och sin identitet. Sexualundervisningen ska inte bara handla om biologin, om sjukdomar och om graviditet. Den ska skapa en miljö där landets skolungdomar tycker att det är helt okej att snacka om sex, värderingar, känslor och identitet. Där ingen fråga anses konstig, där det egna valet uppmuntras. Där pekpinnarna lyser med sin frånvaro.

Vi har haft obligatorisk sexualundervisning i skolan sedan 1955 i Sverige. Vi var, vad vi vet, först i världen med det. Men det betyder inte att vår undervisning har varit bäst. Den har varit fylld med osanning, moralkakor, regler och förbud. Den har propagerat för avhållsamhet och tutat i unga att onani är farligt. Men den har funnits. Och med denna enorma satsning kan den bli bli bäst i världen.

Vill du veta hur sexualundervisningen har varit i Sverige sedan slutet på 1800-talet? Lyssna på min dokumentär om sexualundervisningens historia.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: