Hoppa till innehåll

Runt-30-snubben och vad han tror han vet

23 oktober 2012

I somras i en kuststad i norra Spanien när jag behövde få vara lite ifred läste jag Daniel Åbergs Vi har redan sagt hej då. Det finns mycket som jag tycker om med boken. Som ärligheten, känslorna och meningarna som bryts mitt i ord. Den känns på riktigt. Den är verklighetstrogen. Och därför gjorde den mig också förbannad.

För runt-30-snubben Filip som längtar efter kärlek men som också är rädd för tvåsamheten och allt vad den bär med sig är också han så fruktansvärt verklig. Jag har stött på Filip flera gånger. Han tror att han är ensam med sina rädslor, ensam om att våga släppa någon nära. Ensam med den trygghet som det tillslut blir att bara behöva rå om sig själv. Och det som är karakteristiskt för Filip och hans gelikar är att de skulle kanske kunna köpa att någon snubbe i samma ålder skulle kunna känna samma rädslor, men aldrig någonsin en kvinna.

Ni förstår, Filip och co är övertygade om att en betungande majoritet av alla runt-30-kvinnor går runt och längtar efter ett och samma paket: man, barn, Volvo, villa, vovve. Och det helst igår. Vilket betyder att om Filip och co skulle våga öppna sig bara en smula för en eventuell relation så skulle flodvågen rämna över dem. Innan de visste ordet av skulle de tvingas kolla tapetprover tidigt en söndagsförmiddag och låtsas vara intresserade medan de i smyg scrollade igenom nattens händelser som deras lyckliga singelkompisar postat på nätet.

News flash Filips: Det finns mängder med runt-30-kvinnor som är precis lika rädda. Som vant sig vid att bara rå om sig själva och som blivit brända ett antal gånger och därför är ytterst försiktiga med att släppa någon nära inpå. Som inte alls vill kasta sig in i ett äktenskap, som fortfarande inte vet om barn är en självklarhet och som somnar av tanken på att kolla tapetprover.

Men, det är som sagt mycket lättare att gömma sig bakom sin egen rädsla och förutfattade meningar. Då slipper man bli sårad. Man blir dock också garanterat ensam.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: